Faceți căutări pe acest blog

joi, 31 octombrie 2013

TEL - acumulare la suport

Pragul de suport (verde) continua sa reprezinte un reper major pentru urmarirea evolutiei titlurilor TEL pe termen mediu si lung. Daca MACD si ADX arata in continuare non trend (evolutie laterala a cotatiei), volumul ridicat ne indica o tendinta de acumulare la suport. In plus, ascensiunea pretului peste maximul saptamanii trecute (13.14) confirma pattern-ul candlestick "Piercing Line" si reprezinta o invitatie la cumparare.
Data fiind consolidarea curenta, o acumulare in trepte este totusi preferabila unei achizitionari masive de actiuni.




luni, 28 octombrie 2013

BIO - precipitat

Cotatia titlurilor BIO a scazut astazi cu -4.3%. Deprecierea este mai mare decat ma asteptam pentru aceasta prima zi de dupa generarea semnalului de vanzare. Dupa cum se poate observa in comentarii din partea dreapta a imaginii, indicatorii monitorizati anticipeaza noi deprecieri semnificative pe termen scurt. Totusi, dupa ce a inregistrat al doilea gap down consecutiv a fost definitivat un pattern candlestick "Bullish Double Gap Down" care ne atentioneaza asupra unei posibile slabiri a miscarii descendentein zilele imediat urmatoare. Evolutia cotatie-volum si faptul ca pretul a ajuns intr-o zona de suport intaresc aceasta ipoteza.
O eventuala reactie pozitiva va reprezenta un bun prilej pentru cei care au ratat primul semnal sa-si marcheze profitul pe acest emitent.



duminică, 27 octombrie 2013

BIO - Sell

Evolutia titlurilor BIO a vineri inregistrat un "Gap Down" care a reconfirmat rezistenta ca prag impenetrabil. Cum jocurile au fost facute in privinta alegerii noului consiliu de administratie, nu mai sunt motive temeinice pentru sustinerea pretului la un nivel atat de inalt. In analiza de saptamana trecuta concluzionam ca o inchidere sub 0.285 va conduce la generarea unui semnal de vanzare. Acest lucru s-a petrecut in ultima zi a saptamanii si nu vad ratiunea pentru care speculatorii si investitorii pe termen scurt ar mai pastra aceste actiuni in portofoliu. Tehnic, ne putem astepta la o corectie de cca. -10% in urmatoarele 1-3 luni catre pragul de suport 0.25.


miercuri, 23 octombrie 2013

TLV - Triple Top pattern

Titlurile TLV au scazut astazi cu -0.7%, atingand un nou minim al ultimelor 2 luni. Desi amploarea deprecierii este redusa, volumul care insoteste gap-ul anticipeaza o continuare a miscarii descendente. Avand in vedere ca acest eveniment are loc imediat dupa trecerea pretului sub minimul dintre cele 3 topuri, o accelerare a deprecierilor este posibila in perioada imediat urmatoare. Formatiunea "Triple Top" ne permite identificarea nivelului 1.3 ca pe un target "natural" al evolutiei curente. Cum acesta se regaseste intre retragerile 50% si 61.8% (zona obisnuita pentru finalizarea unei miscari corective), este foarte posibil ca o reactie ascendenta aici sa determine conturarea unui bottom local.
Aceasta ipoteza va fi considerata valida daca gap down curent nu va fi inchis in urmatoarele 3 zile!




luni, 21 octombrie 2013

BIO - in zona de Sell

Titlurile BIO se afla de mai bine de un an de zile in ascensiune. Exceptand scurta escapada din luna mai, cauzata de trecerea datei de inregistrare, cotatia a respectat cu strictete limitele canalului ascendent. In acest moment, desi pragul superior este supus unui nou atac puternic, acesta pare ca va rezista inca o data. Indicatorii monitorizati au inceput deja sa emita mesaje de atentonare privind atingerea unui potential top local. In conditiile unei divergente negative cu oscilatorul saptamanal, un crossover al Daily Stoch cu linia sa de semnal in zona de supracumparare ar reprezenta o prima confirmare a acestei ipoteze. Daca incrucisarea va fi insotita / urmata de o inchidere sub 0.285, ne vom afla in fata unui semnal de vanzare adresat speculatorilor si investitorilor pe termen scurt.









duminică, 20 octombrie 2013

BVB - corectiile pot continua

Titlurile BVB au incheiat saptamana cu o depreciere de -2.4%. Desi evolutia de ansamblu nu si-a schimbat deocamdata caracterul bullish, topul anticipat saptamana trecuta a devenit acum cat se poate de evident. In plus, formatiunea "M", de tip Peak Formation High (PFH), anticipeaza noi potentiale deprecieri ale cotatiei in perioada imediat urmatoare. Avand in vedere si evolutia oscilatorului saptamanal, o continuare a corectiei curente catre intervalul 22.0 - 23.0 este foarte posibila pe termen scurt.
Daca aceasta ipoteza va fi validata, o depasire a zonei de rezistenta 26.5 - 27.0 pana la sfarsitul acestui an va deveni putin probabila.




joi, 17 octombrie 2013

TGN - sub referinta

Titlurile TGN s-au depreciat astazi cu -0.8% si au trecut sub nivelul de referinta 184.0. In analiza din urma cu 3 saptamani anticipam acest eveniment si atrageam atentia asupra tensiunilor mari acumulate in pret. Cum  consolidarea s-a prelungit pana astazi (tensiunile s-au acutizat), cotatia devine susceptibila la deprecieri semnificative in perioada urmatoare. Un indicator in acest sens va fi ordinul de marime al volumului. Daca acesta va depasi media si va insoti o noua depreciere la nivel de Low, pretul ar putea scadea sub minimul inregistrat in luna iunie, cu perspective negative pentru acest sfarsit de an!


miercuri, 16 octombrie 2013

SIF5 - la suport

Titlurile SIF5 au ajuns in imediata apropiere a valorii 1.55, pe care o identificam in analiza din urma cu cca. 2 saptamani ca principala tinta a pretului. Pragul grafic curent beneficiaza atat de sustinerea SMA(55), care a reprezentat un suport mobil viabil in ultimele 3 luni, cat si de cea a benzii Bollinger inferioare. Cum reactia de astazi a fost insotita de un volum peste cel de ieri si dublu fata de medie, ne putem astepta ca reactia ascendenta sa mai continue timp de cateva zile sau, cel putin, impulsul descendent sa cunoasca o pierdere importanta. Cum oscilatorul zilnic a inregistrat un bullish crossover in zona de supravanzare, un bottom local ar putea fi conturat in perioada imediat urmatoare. Pe termen usor mai lung insa (cateva saptamani), incrucisarea negativa a oscilatorului saptamanal cu media sa si evolutia riboanelor nu anticipeaza o revenire rapida in zona de rezistenta.


luni, 14 octombrie 2013

TEL - bearish

Titlurile TEL nu au reusit sa atinga in luna august nivelul preconizat de 14.6 lei si au revenit in zona larga de consolidare. Trecerea cotatiei sub bottom-ul din 09 septembrie reprezinta un semnal negativ in sine, accentuat de culoarea riboanelor si miscarea oscilatorilor. De altfel, evolutia pret-volum din ultimele zile indica o crestere a presiunii la vanzare, chiar daca valorile inregistrate nu sunt alarmante. In aceste conditii, o continuare a miscarii descendente pana in intervalul 12.75 - 12.85 devine foarte probabila. In mod normal suportul ar trebui sa reziste unei prime tentative de strapungere. In functie de reactia la prag vom putea "cantari" perspectivele TEL pentru acest sfarsit de an.


vineri, 11 octombrie 2013

BVB - aproape de un top

Dupa nominalizarea si, mai apoi, aprobarea numirii lui Ludwik Sobolewski la conducerea executiva a Bursei de Valori Bucuresti, titlurile acestui emitent au intrat intr-un trend ascendent, pe fondul asteptarilor pozitive legate dezvoltarea bursei in perioada urmatoare. Intr-o analiza privata realizata acum cca. 2 luni identificam nivelul 25 de lei atat ca target, cat si ca potential top al acestui sfarsit de an. Acest prag a fost penetrat superficial in ultimile 2 saptamani, existand posibilitatea ca pretul sa-si continue aprecierea catre urmatorul target: 26.5 - 27. Avand in vedere ca in acest interval se regaseste si retragerea 50%, exista o probabilitate relativ redusa de a asista la depasirea sa inainte de inregistrarea unei corectii semnificative (conturarea unui top). Trecerea indicatorului DI+ sub ADX ne semnaleaza o prima slabire impulsului ascendent care ar putea conduce la o stabilizare sau la corectii in saptamanile imediat urmatoare.


miercuri, 9 octombrie 2013

BRK - 0.15: un target la indemana

In urma cu aprox. o saptamana atrageam atentia asupra caracterului bullish al consolidarii cotatiei BRK. Astazi, ipoteza pozitiva a fost confirmata si target-ul imediat al pretului a devenit 0.15. Totusi, umbra superioara lunga a lumanarii, in conditiile inregistrarii unui Ultra High Volume, ridica semne de intrebare asupra sustenabilitatii miscarii ascendente in zilele imediat urmatoare. O corectie minora poate fi inregistrata inainte de asaltul asupra nivelului amintit mai sus. Ipoteza ramane valabila cat timp gap-ul de astazi nu va fi inchis.
Este de remarcat faptul ca societatea SSIF Broker, dupa debarcarea lui Prunea, a alunecat tot mai jos si a ajuns sa se "predea" unui concurent.

In final o sa ma rezum sa va prezint semnalele generate de indicatorii si formatiunile candlestick monitorizate:

Medii mobile:
- Bullish Golden Cross (Short Term)
Interpretare:
- Incrucisarea mediilor mobile simple de 3 si 7 zile identifica un potential de crestere a cotatiei in perioada imediat urmatoare.
Mod de actiune:
- Acordati atentie semnalelor Long.

MACD(12,26,9):
Interpretare:
- MACD a intersectat se jos in sus linia de semnal. Se pot inregistra  ascensiuni ale pretului in perioada urmatoare. Mesajul este mai puternic daca apare in urma unei evolutii descendente de durata a pretului.

ADX(14):
Interpretare:
- DI+ a intersectat de jos in sus DI-. Se anticipeaza dezvoltarea unui trend ascendent puternic.
Mod de actiune:
- Poate fi o oportunitate pentru a actiona la cumparare.

RSI(14):
Interpretare:
- Indentifica o tendinta ascendenta a pretului. Pretul poate dezvolta un trend pozitiv.
Mod de actiune:
- Daca sunteti Short, luati in calcul inchiderea pozitiilor. Daca sunteti Long, mentineti pozitiile curente.

ROC(12):
Interpretare:
- Indicatorul ROC a devenit pozitiv. Pretul poate dezvolta un trend ascendent.
Mod de actiune:
- Acordati atentie altor indicatori pentru confirmarea tendintei ascendente.

Pattern candlestick:
* Breakaway Gap Up *
Interpretare:
> Anticipeaza o apreciere accelerata a pretului.

Pattern candlestick:
* HA Buy + *
Interpretare:
> Este un pattern bazat pe metoda Heikin-Ashi care anticipeaza o schimbare pozitiva in evolutia pretului.


marți, 8 octombrie 2013

SNP - fara surprize

Dupa cum se observa in graficul de mai jos, cotatia titlurilor SNP se afla intr-un trend pozitiv pe termen scurt. Ascensiunea este lenta si in pierdere de impuls (mediile mobile scurte (nu apar in imagine) au o tendinta de aplatizare). Este clar ca Median Line (ML) reprezinta o rezistenta dificil de depasit atata timp cat volumul se va mentine sub medie. Cum oscilatorul zilnic este bearish, exista o probabilitate redusa ca acest prag sa fie depasit in zilele imediat urmatoare. De altfel, pentru ultima parte a anului ma astept ca pretul sa oscileze in intervalul 0.418 si 0.475, o amplitudine atractiva doar pentru speculatori.






sâmbătă, 5 octombrie 2013

BET - bullish

In urma cu 2 saptamani, in analiza cotatiilor saptamanale ale indicelui BET, anticipam o continuare a evolutiei pozitive si dezvoltarea unui potential trend ascendent pe termen lung. In graficul zilnic, tendinta de apreciere este mult mai evidenta. Desi exista o oarecare confuzie in semnalele emise de indicatori (riboane pozitive, oscilatori negativi), strapungerea pragului superior (rosu) reprezinta un semnal bullish important. De altfel, scurta consolidare la care asistam acum transforma vechea rezistenta in suport si accentueaza acest semnal. O depasire a nivelului 6110 (maximul din 26 septembrie) ar reprezenta o confirmare puternica a continuarii trendului curent si ar reprezenta o noua invitatie pentru acumularea de blue-chips pe termen mediu si lung.


joi, 3 octombrie 2013

BRK - consolidare la top

Titlurile BRK evolueaza in interiorul unui canal ascendent de aproximativ 5 luni. Faptul ca ascensiunea este lenta reprezinta un semn bun si confera o probabilitate redusa unei corectii abrupte. In acest moment asistam la o consolidare in imediata apropiere a rezistentei. Acest prag a mai fost testat de cateva ori in cursul acestui an si se constituie intr-un reper important pentru estimarea dezvoltarii ulterioare a cotatiei.
Miscarea de stabilizare la top constituie, de regula, o pauza in dezvoltarea unui trend ascendent. Probabilitatea ca pretul sa inregistreze o corectie importanta devine sensibil mai redusa intr-un astfel de caz.
Daca vom asista la o inchidere peste 0.138,  nivelul 0.15 poate fi atins foarte rapid.
In schimb, daca se va inregistra o inchidere sub 0.133, in conditiile unui volum peste medie, pretul se poate intoarce la suportul 0.123, care s-a dovedit solid in ultimele luni.


marți, 1 octombrie 2013

SIF5 - previzibil

In data de 26 septembrie (la o zi dupa ultima analiza pe acest emitent), cotatia titlurilor SIF5 a atins rezistenta si a format un pattern "Black Inside Out Down", care este de tip Reversal. Pentru speculatorii agresivi a fost semnalul puternic de marcare a profitului. Totusi, chiar daca in urmatoarele 3 zile pretul a continuat sa se deprecieze la nivel de Low, volumele inregistrate confera acestei miscari statutul de corectie. Personal ma astept ca ea sa continue atata timp oscilatorul zilnic ramane bearish. Valoarea 1.58 reprezinta un prim target avut in vedere, insa principalul suport se afla la 1.55, locul unde, de altfel, ar putea fi conturat un bottom local.