Faceți căutări pe acest blog

luni, 29 septembrie 2014

SIF2 - bearish

Fara a atrage atentia investitorilor prin miscari bruste de pret, titlurile SIF Moldova aluneca incetisor la vale. Volumele reduse indica drept cauza o retragere a cumparatorilor din piata si nu o presiune exercitata la vanzare. Cum luna octombrie nu este in general favorabila unor aprecieri de preturi, starea curenta se poate prelungi inca 3-4 saptamani!
Dupa cum se observa in imaginea de mai jos, cotatia a strapuns linia de trend si a dezvoltat un pattern bearish de tip "Peak Formation Low". Au fost deja emise o serie de semnale negative la nivelul indicatorilor care atentioneaza asupra dezvoltarii unei miscari negative. In plus, dupa o perioada de 4 zile in care benzile Bollinger au fost inguste, pretul a strapuns banda inferioara. Acest eveniment constituie un semnal de alarma privind o posibila accelerare a evolutiei descendente in perioada imediat urmatoare.
Primul target avut in vedere este reprezentat de retragerea Fibonacci 38.2%, insa,  daca volumele vor creste, miscarea corectiva ar putea continua catre nivelul 1.30.
In aceste conditii, speculatorii agresivi pot intra la vanzare, avand ca obiectiv recuperarea actiunilor la un pret cu cca. -5.0 : -10.0% mai scazut. Pentru ceilalti investitori, trendul ascendent nu poate fi pus sub semnul intrebarii, iar corectia anticipata poate fi o oportunitate de a acumula actiuni la un pret mai bun.
.

vineri, 26 septembrie 2014

EL - Sell

Titlurile Electrica au scazut in aceasta saptamana cu -2.0%. Dupa cresterea abrupta din ultima luna, aceasta depreciere nu este una semnificativa. Totusi, astazi cotatia a inchis sub ultimele 3 preturi Close precedente, simultan cu incrucisarea Daily Stoch cu linia sa de semnal. In conditiile in care Weekly Stoch evolueaza in zona de supracumparare, ne aflam in fata unui semnal de vanzare adresat speculatorilor agresivi si investiorilor pe termen foarte scurt (< 1 luna). Semnalul este accentuat de atentionarile emise de indicatori ca SAR si RSI(14), precum si de pattern-ul candlestick "HA Sell -". In plus, in graficul saptamanal a fost identificata o formatiune "Bearish Harami Line" care accentueaza contextul tehnic negativ.
Concluzia: ne putem astepta la dezvoltarea unei miscari corective pentru care prima tinta naturala este reprezentata de nivelul 12.0.

marți, 23 septembrie 2014

TEL - Hold

Titlurile Transelectrica se afla intr-un trend ascendent puternic incepand cu octombrie 2013. Fata de ultimul semnal Buy prezentat in analiza din urma cu aprox. o saptamana, aprecierea cotatiei este de +8.6%! Insa, ca si in cazul Electrica, exista o serie de atentionari care indica faptul ca un potential top a fost atins sau se afla in imediata apropiere!
Dupa cum se observa in imaginea de mai jos, in 01 iulie pretul a inchis peste rezistenta "R1", in conditiile unui volum care a depasit de 3 ori media. Trebuie spus ca in acel moment rezistenta nu era confirmata si avea doar statutul de target. Dupa numai o saptamana a fost inregistrat u, "Gap Down" care a readus cotatia in interiorul canalului ascendent si a validat rezistenta. Topul conturat a fost depasit abia dupa cca. o luna de zile.
Ieri, rezistenta a fost din nou depasita printr-un candlestick similar si pe un volum peste dublul mediei. Lumanarea de astazi nu a confirmat semnalul de luni, desi volumul a crescut semnificativ. Acest lucru arata ca exista vanzatori mari in preajma nivelului 27.0. Din punct de vedere tehnic, un pret Close sub ultimele 3 precedente reprezenta un semnal important privind o posibila corectie negativa. Pentru maine, acest semnal va fi emis daca ziua va inchide sub 26.2.
In plus fata de cele prezentate mai sus, existenta divergentei negative prelungite a cotatie cu Daily Stoch si a formatiunii candlestick "Overbought Alert -", inregistrate ieri, intaresc ipoteza atingerii unui potential top. Cum primul suport solid se afla in preajma nivelului 24.4,pentru investitorii pe termen mediu si lung ar fi intelept sa astepte confirmarea/infirmarea ipotezei inainte de a lua decizii in piata.

sâmbătă, 20 septembrie 2014

EL - Hold

Ttilurile Electrica s-au apreciat consistent in aceasta saptamana. Cotatia a urcat cu +7.0%, pe fondul unei presiuni ridicate la cumparare. Nu este inca foarte clar daca aceasta evolutie anticipeaza o schimbare in managementul societatii odata cu alegerea noilor membrii ai Consiliului de Administratie sau derularea unor proiecte de viitor, precum achizitia unei parti consistente din Enel.
Din punct de vedere tehnic incep sa se intruneasca din nou conditii pentru conturarea unui potential top. Actiunea este supracumparata si o corectie poate conduce la deprecieri semnificative intr-un interval foarte scurt de timp. Confirmarea pattern-ului candlestick "Deliberation-" printr-o formatiune de tip "Evening Star", simultan cu incrucisarea negativa a Daily Stoch cu linia sa de semnal, va atentiona asupra atingerii unui potential top local. Cotatia poate reveni, in acest scenariu, la pragul R2 inainte de un nou atac asupra R3. Daca deprecierea va fi insotita de volume ridicate putem asista chiar la o contractie catre nivelul 12.0 (ret. 50%).
In consecinta, este recomandabil a se astepta reactia din urmatoarele 1-2 zile inainte de a se lua decizii in piata.

miercuri, 17 septembrie 2014

TEL - un nou semnal Buy

Titlurile Transelectrica s-au apreciat astazi cu +1.6% si au atins un nou maxim al ultimilor 6 ani. Avand in vedere evolutia volumului din ultimele doua zile, investitorii par sa fi abandonat atitudinea de asteptare si sa fi revenit la cumparare pe actiunile energetice in general si pe TEL in particular. Ascensiunea a determinat incrucisarea mediilor mobile simple de 3 si 7 zile, eveniment care identifica, de regula, un potential de crestere a cotatiei pentru perioada imediat urmatoare. In conditiile in care formatiunea candlestick "HA Buy + " invita la cumparare, iar target-ul 29.0 ramane de actualitate, investitorii pe termen mediu isi pot mari expunerea pe acest emitent.

sâmbătă, 13 septembrie 2014

SIF2 - un prim semnal de alarma

Titlurile SIF Moldova s-au corectat in aceasta saptamana cu -0.7%. Trendul ascendent da semne de oboseala dupa atingerea rezistentei 1.51. De altfel, pattern-ul candlestick "Tweezers Bottoms & Tops" din graficul saptamanal indica indecizie in continuarea miscarii curente a pretului.
Joi s-a inregistrat un crossover negativ al Daily Stoch cu linia sa de semnal, urmat vineri de o scadere a pretului sub minimul precedent. Toate acestea se constituie intr-un prim semnal de vanzare adresat speculatorilor agresivi. Atat ordinul de marime al volumului, cat si mesajele emise de indicatori ca RSI(14) si ROC(12), ridica dubii asupra credibilitatii sale. Cum, atingerea rezistentei 1.51 a determinat, totusi, inchiderea unei cupe, se poate lua in calcul o vanzare partiala a actiunilor detinute, anticipand o depreciere de cca. -5.0 - -9.0% pentru conturarea unei "toarte".
Pentru investitorii cu orizonturi mai lungi de timp, semnalul de vineri reprezinta doar un indemn de a monitoriza cu maxima atentia linia de trend, in vederea identificarii unei potentiale schimbari in evolutia pe termen mediu a pretului.

miercuri, 10 septembrie 2014

TGN: 230 lei - un obstacol greu de trecut

In urma cu aprox. 3 saptamani identificam valoarea 230.0 ca pe o prima tinta a trendului ascendent al titlurilor TGN. Cotatia a ajuns in acest moment foarte aproape de nivelul de referinta, iar impulsul ascendent din graficul zilnic a inceput sa piarda din putere. De altfel, in aceasta reprezentare s-a inregistrat astazi incrucisari ale mediilor mobile simple de 3 si 7 zile (Bearish Golden Cross) si a indicatorului MACD cu linia sa de semnal. Acestea survin intr-un moment in care exista deja o divergenta negativa intre pret si indicatorul RSI(14)!
In graficul saptamanal (imaginea de mai jos) se observa cum cotatia urmareste in ascensiune banda Bollinger superioara, fapt care indica un trend puternic. Astfel de trenduri sunt insa susceptibile la corectii de amploare. Cum benzile sunt deja largi, probabilitatea ca pretul sa intre intr-o faza de consolidare sau de corectie devine ridicata in apropierea target-ului! O validare a acestei ipoteze presupune o revenire la nivelul 210.0, inainte de o eventuala reluare a ascensiunii.
In aceste conditii, o marcare partiala a profitului in apropierea valorii 230.0 devine recomandabila pentru investitorii pe termen scurt.

sâmbătă, 6 septembrie 2014

BET - aproape de top

Indicele BET a atins in aceasta saptamana un nou maxim al ultimilor 6 ani, dar a inchis in usoara scadere (-0.3%) fata de vinerea trecuta. Chiar daca in piata persista o nota de optimism, care ar putea conduce la noi ascensiuni, cotatia a ajuns foarte aproape de intervalul de target al unui potential val E3-3. In plus, atingerea celor doua linii mediene ale "furcilor" Andrews are ca efect cresterea gradului de alerta privind apropierea de top. Divergenta negativa a indicelui cu oscilatorul Stochastic sustine in acest moment ipoteza.
In concluzie, este de asteptat ca retragerea Fibonacci 61.8%, aferenta trendului negativ din 2007-2009, sa reprezinte nivelul in jurul caruia va fi conturat un top local. Daca tinem cont de rezistentele amintite mai sus si de reperele Fibonacci Time, exista o probabilitate ridicata ca dezvoltarea miscari corective anticipate sa aiba loc intre 21 septembrie - 21 noiembrie 2014.

joi, 4 septembrie 2014

EL - upgrade

Dupa corectia de luni cotatia actiunilor Electrica a inregistrat noi maxime, infirmand atingerea unui top. Trendul este in continuare puternic iar presiunea la cumparare ramane ridicata. Am trasat cu verde urmatoarea tinta a pretului pentru urmatoarele 1-2 saptamani.

luni, 1 septembrie 2014

EL - la target

Titlurile Electrica au inregistrat prima corectie dupa o serie de 6 zile de cresteri sustinute. Evolutia din ultima parte a saptamanii trecute indica o presiune puternica la cumparare exercitata de investitori importanti. Pe acest fond ne putem astepta ca pretul sa inregistreze noi maxime in acest an.

Deprecierea usoara de astazi pare sa delimiteze pragul superior al unui canal ascendent. Confirmarea o vom primi in zilele imediat urmatoare. Acest potential prag a reprezentat una dintre tintele miscarii ascensionale. Reactia inregistrata la atingerea sa, in conditiile incrucisarilor negative ale Stoch si RSI, reprezinta un semnal bearish pe termen foarte scurt. Acesta poate fi inceputul unei miscari corective care sa readuca pretul in zona 11.2-11.3 (ret. Fib. 38.2%, 50%).