Faceți căutări pe acest blog

sâmbătă, 31 ianuarie 2015

FP - scenariu bearish

Titlurile Fondului Proprietatea s-au depreciat cu -3.7% in ultima saptamana si au atins retragerea Fibonacci 61.8%, aferenta ultimului segment ascendent. Faptul ca pretul a scazut sub nivelul 0.86, un prag de suport important, confera o probabilitate ridicata de validare ipotezei enuntate in analiza din 17 ianuarie. Evolutiile MACD si ST Directional Volume contribuie la accentuarea imaginii bearish din ultimele trei luni. In conditiile identificarii pattern-ului candlestick "8 to 10 New Price Low", o reactie tehnica ascendenta este posibila in urmatoarele 1-2 saptamani. Cu toate acestea, prima tinta a pretului ramane 0.76.
In imaginea de mai jos se observa ca, in cazul dezvoltarii unui trend descendent, urmatoarele target-uri avute in vedere sunt reprezentate de nivelurile 0.7 si 0.64.

marți, 27 ianuarie 2015

ST Directional Volume: BVB - Bearish Alert

In ultimele doua luni am asistat la o crestere spectaculoasa a cotatiei titlurilor Bursei de Valori, de la aprox. 31.0 de lei pana la pragul psihologic 40.0. Dupa cum se observa in partea inferioara a imaginii de mai jos, trendul ascendent a fost urmarit cu acuratete de "ST Directional Volume", care astazi a emis insa o alerta bearish. Aceasta este insotita de cateva atentionari negative generate la nivelul indicatorilor, precum si de pattern-ul candlestick "Bearish Engulfin Line". In plus, aprecierea pretului din ultima perioada se aflain divergenta negativa cu evolutia oscilatorului zilnic. Atrag atentia ca nivelul 40.2 reprezinta proiectia 100% a valului ascendent dezvoltat in perioada mai - decembrie 2013. Cu alte cuvinte, amplitudinea nominala a valului curent (aprilie 2014 - ianuarie 2015) este egala cu cea a valului impulsiv precedent, fapt care ar putea conduce la corectii semnificative!
Reamintesc ca alertele emise de "ST Directional Volume" reprezinta semnale de tranzactionare adresate in special speculatorilor pe termen scurt si foarte scurt.
In aceste conditii, o marcare, cel putin partiala, a profitului la acest nivel ar fi o decizie inteleapta!

duminică, 25 ianuarie 2015

SIF1 - Short Term Buy Signal

Titlurile SIF Banat-Crisana s-au apreciat cu +4.5% saptamana trecuta, pana la 1.327 (pret de inchidere). Dupa cum atentionam in analiza de marti, depasirea rezistentei a generat un semnal  de cumparare. Acesta beneficiaza de sustinerea indicatorilor tehnici si a volumului si poate fi considerat valid. In plus, gap-ul care insoteste evolutia de vineri are carateristicile unuia de rupere si anticipeaza continuarea aprecierii cotatiei in zilele urmatoare. Pentru orizontuile mediu si lung de timp este recomandabil a se astepta reactia pretului in zona de target inainte de a se lua o decizie de cumparare.

joi, 22 ianuarie 2015

BRD - testeaza scenariul pozitiv

In analiza din 10 ianuarie identificam conditiile care trebuiau indeplinite pentru ca pretul titlurilor BRD sa atinga target-ul 11.8. Prima dintre ele, depasirea rezistentei "R", a fost ideplinita saptamana trecuta. Cea de-a doua, strapungerea pragului 9.5, pare la indemana dupa evolutiile pretului si volumului din ultimele zile.
Atentie, tinta 11.8 corespunde orizontului mediu de timp! Pentru termenul scurt, obiectivul avut in vedere este reprezentat de nivelul 10.5, situat in imediata apropiere a retragerii Fibonacci 38.2%, aferenta trendului descendent din perioada 2011-2013.

marți, 20 ianuarie 2015

SIF1 - atentie la rezistenta

SIF-urile nu se afla deocamdata in atentia investitorilor de portofoliu, majoritatea tranzactiilor reprezentand un fel de imbulgareala intre micii speculatori, in care, uneori, "bulgarii" sunt, de fapt, niste "fulgi" formati din una-doua actiuni! Desigur, un asemenea joc da nastere unei "cete", in care este destul de dificil de identificat drumul cel mai probabil pe care il are de parcurs pretul. In acest context hibernal, vreau, totusi, sa atrag atentia asupra SIF Banat-Crisana pentru un potential Buy. Desi cotatia se misca lateral de cateva luni, evolutia sa are un caracter usor bullish. In cazul in care rezistenta (aflata la indemana) va fi strapunsa, target-ul natural pentru urmatoarele doua luni va fi reprezentat de intervalul 1.38-1.41. O eventuala depasire a acestuia va fi stimulata de efectul unui eventual context international pozitiv si/sau a unei schimbari a politicii de dividend a noii conduceri a societatii.

sâmbătă, 17 ianuarie 2015

FP - in drum spre 0.76 lei

In urma cu o saptamana, titlurile Fondului Proprietatea au strapuns linia de trend si banda de suport 0.865-0.868, generandu-se astfel un semnal puternic de vanzare. In graficul zilnic, acest fapt a condus la definitivarea unei formatiune bearish de tip "Double Top". Evenimentul a fost insotit si de un mesaj de alerta din partea "ST Directional Volume", care anticipa noi deprecieri pe termen scurt.
In saptamana care tocmai s-a incheiat, a fost inregistrat un Lower Low, care se constituie, de asemenea, intr-o confirmare a semnalului precedent. Cu ambii oscilatori, zilnic si saptamanal, supravanduti, exista posibilitatea sa asistam la o reactie tehnica pozitiva catre fosta linie de trend, devenita acum rezistenta. Totusi, o astfel de miscare nu ar trebui sa dureze mai mult de cateva zile, tinta pretului pentru urmatoarele saptamani fiind reprezentata de nivelul 0.76, in imediata apropiere a caruia se regasesc retragerea Fibonacci 38.2% si target-ul 100% al formatiunii "Double Top".

miercuri, 14 ianuarie 2015

^DJIA - vremea se poate strica cu repeziciune

Indicele american Dow Jones Industrial Average, pe scurt DJIA, este unul dintre cele mai importante repere pentru investitorii de pretutindeni atunci cand iau decizii de tranzactionare pe bursa locala si nu numai. Evident ca romanii nu puteau face exceptie, experienta demonstrand o stransa corelatie mai ales in perioadele de scadere. In acest moment indexul respectiv este foarte aproape de a transmite un semnal negativ intregii lumi! Dupa cum se poate observa in graficul de mai jos, cotatia a ajuns la un prim nivel de alarma, "linia gatului" formatiunii "Head and Shoulders". Daca aceasta va fi strapunsa, se va emite un prim semnal bearish puternic, anticipandu-se o corectie catre nivelul 16,500! Semnalul va primi o confirmare puternica imediat ce indicele va inchide sub nivelul "S1", miscare care va definitiva un alt pattern bearish, "Peak Formation Low".
Pentru cei care ar dori sa intre la cumparare pe actiunile romanesti, este recomandabil adoptarea unei atitudini pasive in asteptarea unor vremuri mai bune.
Cei care se pregatesc de marcarea profiturilor, este bine sa creasca gradul de atentie pentru identificarea imediata a eventualelor semnale de vanzare generate pe simbolurile din portofoliu.

luni, 12 ianuarie 2015

ST Trades Advisor Alert: SIF5: Bearish Signal

Alerta este insotita de semnale similare generate de "ST Directional Volume", CCI(20,6) si formatiunea candlestick "Bearish Engulfing Line".
Daca retragerea Fibonacci 61.8% va cadea, pretul isi va continua contractia catre linia de reactie 1.5!


sâmbătă, 10 ianuarie 2015

BRD - o noua tentativa

De peste doi ani de zile titlurile BRD evolueaza intr-un interval destul de strans de consolidare (7.2 - 9.5). In toata aceasta perioada pragurile au fost strapunse doar episodic, fara a fi urmate de o desprindere decisiva.
Depasirea in ziua de vineri a maximului atins in 12 decembrie a condus la formarea unui pattern bullish de tip "Trough Formation High" (TFH), care creeaza conditiile pentru declansarea unei noi tentative de finalizare a miscarii laterale si intrarea cotatiei intr-un potential trend ascendent. Ipoteza este intarita de semnalele indicatorilor MACD (12,26) si a ADX(14), dar si de evolutia pozitiva a volumului din graficul "ST Directional Volume". In maximum 3 saptamani ar trebui sa avem o confirmare/infirmare a acestui scenariu, in functie de modul in care pretul va reactiona la rezistenta "R".
In cazul validarii, target-ul miscarii ascendente este reprezentat de nivelul 11.8, obtinut prin adaugarea inaltimii zonei de consolidare (2.3) la valoarea pragului care margineste superior aceasta zona (9.5).

miercuri, 7 ianuarie 2015

ATB - susceptibil la variatii ample de pret

Desi este considerata o actiune defensiva, ATB a reusit sa bata randamentele indicelui BET in ultimii doi ani, daca luam in considerare dividendele si majorarile de capital. Este firesc sa-i acordam atentie in continuare chiar daca fundamental sunt unele simboluri mai atractive.
In prima saptamana de tranzactionare a anului este prematur sa extrapolam rezultatele respective pentru 2015, insa evolutia din ultimele luni a acestor titluri a creat un context favorabil unor variatii ample ale cotatiei pe termen scurt. Dupa cum se poate observa in imaginea de mai jos, pretul se misca in interiorul unui triunghi simetric, a carui ingustime indica acumularea unor tensiuni mari in pret. Avand in vedere ca ne afla in segmentul cuprins intre 50% si 75% din mediana triunghiului, zona cea mai favorabila pentru dezvoltarea unui trend, gradul de atentie acordat acestui emitent trebuie sa fie unul foarte ridicat. O strapungerea a unuia dintre praguri, insotita de semnale de sustinere ale indicatorilor vor anticipa initierea unei miscari abrupte in directia respectiva!

luni, 5 ianuarie 2015

ST Directional Volume: FP - Bearish Alert

Anul 2015 nu a inceput sub auspicii tocmai favorabile, majoritatea actiunilor lichide inregistrand evolutii negative in prima zi de tranzactionare. Este si cazul titlurilor Fondului Proprietatea, care pare sa-si fi pierdut din stralucirea anilor trecuti. Volatilitatea si volumul ridicate de astazi indica un dezechilibru important in piata in defavoarea vanzatorilor, cauzat de starea de teama care a inceput sa cuprinda piata. De altfel, "ST Directional Volume" a emis a emis o alerta privind potentiale noi deprecieri ale cotatiei in perioada imediat urmatoare. Cum indicatori ca RSI(14) si CCI(20,6) sustin semnalul, exista o probabilitate ridicata sa asistam la o testare a suportului 0.86 in zilele urmatoare. Atentie, o strapungere decisiva a acestui prag va definitiva un pattern de tip "Double Top", cu consecinte bearish profunde pe termen scurt!