Faceți căutări pe acest blog

duminică, 10 ianuarie 2016

DJIA - o noua criza "2007" este putin probabila

Vestile din China au indus un inceput de panica pe pietele bursiere in deschiderea acestui an. Din nou au inceput sa apara in prim-plan cei care anticipeaza o criza comparabila cu cea din perioada 2007-2009. Personal, desi ma astept sa mai avem parte de contractii, consider ca indicii bursieri isi vor contura bottom-urile in urmatoarele cateva luni si nu intr-un interval de ordinul anilor.
In imaginea de mai jos este prezentata evolutia indicelui american DJIA in cadrul de timp lunar. Se observa ca pretul a reactionat deja la retragerea Fibonacci 38.2%, aferenta ascensiunii din perioada 2011-2015. Cum in zona cuprinsa intre retragerile 50% si 61.8% (intervalul "natural" pentru sfarsitul unei miscari corective)  regasim atat nivelul topului major din 2007, cat si extensia 161.8% a ultimei reactii pozitive si retragerea Fibonacci 38.2%, trasata pentru intreg trendul ascendent (2009-2015), exista o probabilitate ridicata ca indicele sa atinga aici minimul miscarii negative. De asemenenea, atrag atentia ca volumele tind sa fie sensibil mai ridicate in apropierea bottom-urilor decat in perioada de debut a miscarii descendente, ceea ce, deocamdata, nu este cazul!
In consecinta, monitorizarea pragurilor de suport si a volumului capata o importanta deosebita si reprezinta principala metoda de identificare timpurie a unui potential minim.